בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה
בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה הוא פרויקט ישראלי-גרמני המבקש לדון בערכי האדריכלות המודרנית ובעיר הלבנה כאתר מורשת תרבות עולמית בתל אביב, תוך הרחבת השיח על שימור ועירוניות. המרכז מקדם מצוינות בתחומי המחקר, ההכשרה המקצועית והידע בתחום השימור והאדריכלות. כמו כל עיר, גם תל אביב-יפו אינה רק מקבץ של מבנים, אלא מכלול אלמנטים וקהילות המקיימים קשרי גומלין. עיר מתקיימת בזכות החיים הרוחשים בה ומגוון האנשים שיוצרים ומנהלים יחסי מסחר, תרבות ועשייה. תפיסה זו היא חלק מגישת HUL או נע״ה (Historic Urban Landscape, נוף עירוני היסטורי) של אונסקו, המתייחסת אל המרחב העירוני ההיסטורי כמרקם המשלב אלמנטים מוחשיים ובלתי מוחשיים; את אלה ואת אלה יש לחקור ולשמר.
אנו פועלים להגן על המורשת האדריכלית של תל אביב-יפו, לשמר את המרקם העירוני הייחודי של יצירת האומנות הדינמית הזו ולהניח את היסודות להמשך פיתוח בר קיימא לרווחת התושבים, המבקרים והעובדים בעיר. מטרות אלה יושגו באמצעות יצירת מרכז מוביל בקרב אנשי מקצוע והעוסקים בשימור ופיתוח עירוני בדגש על מודרניזם, אשר יהווה מוקד גם לתושבים ולציבור הרחב. לצד עיון בהיבטים הפיזיים, התיאורטיים, התרבותיים והחברתיים של תחום השימור והתכנון העירוני, המרכז יקיים מגוון פעילויות לציבור הרחב וישמש כפלטפורמה לקידום תכנים רלוונטיים לתושבים, אנשי מקצוע, ילדים ונוער.
מטרות
בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה שם לו למטרה:
לתרום באופן משמעותי לחשיפת איכויות העיר הלבנה, שימורה ושיקומה;
להגביר את המודעות למסורת האדריכלית באמצעים מגוונים, למען הדורות הבאים;
לשמש מרכז בינלאומי מעודכן במגמות עכשוויות בתחומי השימור העירוני והאדריכלות, שידון ויקדם נושאים המשפיעים על החיים בעיר;
לפעול בפתיחות, להזמין מבקרים לחוש את החומרים שמהם בנויה העיר הלבנה, להאזין לקולות מן העבר ולהביט אל העתיד;
לקדם שיתוף פעולה ישראלי-גרמני באמצעות אסטרטגיות חדשניות, טכנולוגיות ומוצרים התומכים בשימור בר קיימא;
לייסד פלטפורמה למידע וחינוך על אודות העיר הלבנה כאתר מורשת עולמית של אונסקו;
לפתח ארכיון דיגיטלי, אפליקציות, אתר אינטרנט וכלים נוספים, המנגישים מידע לציבור הרחב;
לטפח רשת חברתית מפרה של אנשי מקצוע, שיקדמו מצוינות בתחומי התכנון, האדריכלות והשימור.
לערוך מחקרים יישומיים;
ליזום ולקדם שיתופי פעולה אקדמיים ואחרים.
פעילויות בבית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה
תערוכות, סיורים והרצאות: כרטיס ביקור לעיר הלבנה
בשנת 2003 הכריז אונסקו על לב תל אביב כאתר מורשת עולמית, והעיר הצטרפה לחמשת אתרי המודרנה הייחודיים בעולם. בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה הוקם כחלק מההכרה בנוף האדריכלי הייחודי והחד פעמי של תל אביב, שבה למעלה מ-4,000 בניינים שנבנו בסגנון הבינלאומי – תופעה עולמית יוצאת דופן.
במרכז יוצגו תערוכות קבועות ומתחלפות ויתקיימו סיורים עירוניים, שפותחו במיוחד עבור תושבים ומבקרים. במסגרת הסיורים נבחן את ההיבטים השונים והערכים האדריכליים של העיר הלבנה והאזורים הסמוכים לה, ונעודד התבוננות וחשיבה ביקורתית.
בית הספר של העיר
בית הספר של העיר מתייחס לעיר כמרחב פעולה ולימוד. התוכנית החינוכית פועלת בבית ליבלינג, בבתי ספר וברחבי העיר, ומציעה מקום להתנסות ועשייה לכל גיל. בית הספר של העיר שואב השראה מהבאוהאוס, שבו שולבו ידע ופרקטיקה מתחומים שונים – אדריכלות, עיצוב ואמנויות. במהלך אירועי הפתיחה יקיים בית הספר של העיר סדרת פעילויות בבית ליבלינג וברחבי העיר.
מחקרים בתחומי האדריכלות והשימור העירוני
מעבדת המחקר של בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה בוחנת את המרחב העירוני במובנו הרחב ומקדמת מחקרים בתחומי העירוניות, ההיסטוריה והתרבות. המחקר הוא גישה ובסיס לפעילות המרכז, המלווה מחקרים שעורכת מחלקת השימור של עיריית תל אביב-יפו; מעניק מלגות מחקר; מקיים מפגשי חוקרים; ופועל ליצירת דיאלוג ושיתופי פעולה עם גופי מחקר ומוסדות אקדמיים בארץ ובעולם. במרכז יפעלו מעבדה, ספריה וארכיון, מרכז מידע, סדנאות לשימור מעשי וכן תוכנית רזידנסי.
תרבות וקהילה
בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה ישמור על צביונו כבית מגורים ויעניק תחושת אינטימיות קהילתית. הבית יפעל כמרכז תרבות להנגשת תכני המורשת העירונית והשימור, המציג תערוכות רב תחומיות ומארח מרצים מישראל ומהעולם. במרכז פועלים בית קפה, גלריה וגינה אקולוגית ברוח עיר גנים.
כשמונים שנה לאחר הקמתו, בית ליבלינג בתכנון האדריכל דב כרמי הופך למרכז תרבות לאדריכלות, עירוניות ושימור המתמקד בערכי האדריכלות המודרנית והעיר הלבנה. במקביל לחגיגות פתיחת המרכז נציין בתל אביב מאה שנה לבית הספר באוהאוס, שממנו הכל התחיל. בתוכנית: מסיבת רחוב בהשראת הבאוהאוס, מיצג תלבושות וסטודיו צילום, תערוכות, סדנאות, סיורים ועוד.
בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה יוביל את חגיגות יובל המאה לבאוהאוס בשיתוף אירועי בתים מבפנים, פסטיבל האדריכלות Triennale der Moderne וסדרת תערוכות בדסאו, ויימאר וברלין. הפעילויות ישימו דגש על הערכים החברתיים והתרבותיים של בית הספר, שפעל 14 שנים בלבד, אך השפיע על האדריכלות והמרחב ברחבי העולם, לרבות בתל אביב.
פוסט לבלוג האתר –
כותרת: חשיפה: החזית, בית ליבלינג, מרכז העיר הלבנה
לפני כשבועיים הופשטו הפיגומים מחזית בית ליבלינג, וחזיתו המרהיבה נחשפה לרחוב. מנהלת התוכן של בית ליבלינג, שרון גולן־ירון, אמרה כי הסרת הפיגומים הוכיחה שוב עד כמה מוצדקת הבחירה בגישת השימור הבר־קיימא שבה נקטנו במהלך השיפוץ הפתוח: "במקום ניתוח לב פתוח, איחוי הבקעים בעור". כלומר, במקום קילוף והסרת הטיח המקורי – טיפול יסודי בסדקים. משום כך עירבנו את הקהילה המקצועית בתהליך השימור וחשפנו אותו לקהל הרחב. בהמשך ייחשפו המבקרים גם לפיגמנטים ולחומרים שנשתמרו במבנה מאז נבנה בשנות השלושים. המרכז יעודד ויתמוך במבצעי שימור שיינקטו בגישה זו, ויעלה לדיון את הערכים החברתיים הגלומים בה.